Cum se face un detailing exterior profesional?

Detailingul auto este un proces complex de curățare și îngrijire a mașinii, care implică mai mult decât o simplă spălare a elementelor interioare și exterioare. Este o formă de curățare profundă care are ca scop eliminarea murdărie, grăsimii, zgârieturilor și a altor imperfecțiuni. Există servicii de detailingul auto atât pentru interior, cât și pentru exterior, astfel încât să ne asigurăm că mașina ta arată și funcționează impecabil. 

Cum a început … 

Industria de detailing auto a început să se dezvolte în anii ’60, odată cu apariția primelor mașini sport de lux și a modelelor clasice. În această perioadă, pasionații de automobile au început să investească timp și bani în curățarea și îngrijirea propriilor mașini, creând astfel baza pentru ce avea să urmeze: industriei detailingului auto. În anii ’80, odată cu apariția noilor tehnologii și a materialelor de calitate superioară, detailingul auto a intrat practic într-o nouă eră. Au început să se dezvolte produse și echipamente noi, care au permis o curățare și o dezinfectare mai eficientă și mai rapidă a tuturor suprafețelor. 

În prezent, industria de detailing auto este în continuă dezvoltare, având în vedere că există  tot mai mulți proprietari de mașini care caută servicii de înaltă calitate. De asemenea, în ultimii ani, s-a înregistrat o creștere în ceea ce privește popularitatea mașinilor electrice și a modelelor bazate pe tehnologii avansate, motiv pentru care există tot mai multe cereri pentru servicii specializate în detailing auto. Un alt amănunt extrem de important este acela că un atelier de cosmetică auto ajută la creșterea valorii de revânzare a mașinii, oferind în același timp, o experiență de condus mai plăcute atât pentru șoferi, cât și pentru pasageri. 

Ce include un detailing exterior profesional? 

Procesul de detailing auto include spălarea și curățarea exteriorului mașinii, inclusiv jantele, pneurile și geamurile, alături de tratamente speciale pentru protejarea și conservarea vopselei, dar și a altor suprafețe. Un proces de detailing auto realizat ca la carte implică o serie de etape bine definite și efectuate într-o anumită ordine:  

1. Degresarea elementelor exterioare 

Procesul de degresare în cadrul detailingului auto se referă la curățarea suprafețelor mașinii de grăsimi, uleiuri, murdărie și alte substanțe care se pot acumula pe elementele exterioare ale acesteia. Degresarea este un pas important în procesul de detailing al mașinii, deoarece ajută la pregătirea suprafețelor pentru aplicarea unor tratamente suplimentare, cum ar fi ceruirea sau protecția ceramică.

În timpul procesului de degresare, se folosesc soluții speciale care pot fi aplicate cu ajutorul unei pensule/sprayer și care ajută la dizolvarea grăsimilor. Aceste soluții pot fi de tip alcalin sau acid, în funcție de gradul de murdărie de pe mașină. După aplicarea soluției de degresare, suprafețele sunt clătite cu apă sub presiune, pentru a îndepărta soluția și murdăria dizolvată. După clătire, suprafețele sunt uscate cu aer cald sau cu un prosop din microfibră. 

La ArtForCars utilizăm doar produse adecvate și respectăm cu strictețe timpul de acțiune specificat de producător pentru a împiedica deteriorarea suprafețelor sau a finisajelor. De asemenea, este important să se efectueze procesul de degresare într-un spațiu bine ventilat și să se poarte mănuși de protecție, pentru a evita contactul cu soluțiile de degresare.

2. Decontaminare mecanică

Procesul de decontaminare mecanică se referă la eliminarea contaminanților care nu pot fi îndepărtați prin metode de curățare convenționale, cum ar fi excrementele de insecte. Acești contaminanți pot rămâne pe suprafețele mașinii și pot crea probleme cum ar fi zgârieturi, pete sau coroziune, dacă nu sunt îndepărtați.

Pentru a efectua acest proces, suprafața mașinii trebuie să fie curată și uscată. Apoi, se aplică un lubrifiant special, care ajută la reducerea frecării dintre instrumentul de decontaminare și suprafața mașinii, pentru a preveni zgârieturile. Se trece apoi în mod repetat cu un instrument special pe suprafața mașinii, exercitând o presiune ușoară pentru a îndepărta contaminanții. Suprafața decontaminată se șterge cu un prosop din microfibră.  

3. Polish caroserie în 1-3 pași

Polisharea este un pas important al procesului de detailing auto și presupune utilizarea unor compuși abrazivi pentru a elimina zgârieturile, petele și alte defecte de la suprafața vopselei. În funcție de gradul de imperfecțiune existentă se efectuează diferite niveluri de polishare: se curăță suprafața mașinii și se îndepărtează orice contaminanți; se aplică un compus de polish grosier cu un pad special și se îndepărtează cu un prosop de microfibră. Este important să se protejeze suprafața mașinii după procesul de polish, prin aplicarea unui strat de ceară sau de protecție ceramica. 

4. Aplicare protecție nano-ceramică pe caroserie și jante 

Protecția bazată pe dioxid de siliciu (SiO2) este considerată în prezent cea mai dezvoltată tehnică de protecție pentru vopselele auto. Prin intermediul unor procese chimice speciale, siliciul este amestecat cu solventi specifici, permițând aplicarea acestui strat dur pe suprafața vopsită a mașinii, ceea ce duce la obținerea unei protecții extrem de durabile. Iată câteva dintre beneficiile aplicării protecției nano-ceramice pe caroserie și jante: protecție împotriva zgârieturilor și a coroziunii, protecție împotriva razelor UV, ușurința în întreținere, aspectul estetic mai plăcut prin obținerea unui luciu puternic și a unei culori mai intense a vopselei.

5. Aplicare tratament hidrofob parbriz, geamuri și oglinzi 

Aplicarea tratamentului hidrofob reprezintă o parte importantă a procesului de detailing auto, deoarece oferă numeroase beneficii: o mai bună vizibilitate în condiții de ploaie sau ceață; o curățare mai ușoară (apa nu se adună și nu lasă urme sau pete); oferă protecție împotriva depunerilor de calcar sau alte substanțe; protejează parbrizul, geamurile și oglinzile împotriva zgârieturilor. Tratamentul hidrofob presupune utilizarea unui produs special conceput pentru a crea o barieră hidrofobă. Îndepărtarea excesului se face numai cu o cârpă curată și uscată, iar în funcție de produs, acesta poate necesita un timp suplimentar de uscare sau îndepărtare. De asemenea, este important să reții faptul că tratamentul hidrofob poate necesita o reaplicare periodică, în funcție de utilizarea vehiculului și de condițiile de conducere. 

6. Aplicare dressing plastice exterior și jante 

Această procedură constă în aplicarea unui produs special pe suprafețele din plastic și cauciuc de la exteriorul mașinii pentru a le reîmprospăta și proteja împotriva deteriorării cauzate de factorii externi: raze UV, murdărie, praf, ploaie și alți agenți poluanți. La ArtForCars începem prin curățarea suprafețelor cu o soluție specială pentru plastice cu scopul de a îndepărta orice depunere existentă. Așteptăm să se usuce și aplicăm uniform dressingul pe suprafețele din plastic și cauciuc, inclusiv pe jante, asigurându-ne că am acoperit fiecare colț. La fel ca în cazul tratamentului hidrofob, este important să reții că aplicarea dressingului se face regulat, în funcție de utilizarea vehiculului și de condițiile de conducere.

Dacă vrei să beneficiezi de un detailing auto de calitate, te așteptăm la ArtForCars! Nu uita că orice îmbunătățire adusă mașinii tale este oricând binevenită. Hai să faci cunoștință cu echipa noastră dinamică și pasionată de mașini care face totul pentru a oferi clienților rezultate impecabile. Fii proactiv în păstrarea aspectului mașinii tale și caută-ne imediat! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *